Voi tätä spesiaaliherkkujen määrää!
Kuva Tertin Kartano
Voi tätä spesiaaliherkkujen määrää!
Etelä-Savosta on kehittynyt ruokamaakunta, jonka tuotteita kannattaa ostaa oman perheen ruokapöytään ja viedä tuliaisiksi herkkusuuystäville.
Tuliaiskassi täyttyy helposti paikallisista erikoisuuksista: Hauhalasta hanhipateeta, Tertistä Iivarin savumuikkua ja näkkäriä, Putkisalosta lammastuotteita, Kenkäverosta lämmin ruislimppu ja sellofaaniin kääritty koristeellinen ruokapaketti, lisinä vielä pari pulloa Saimaan Breweryn Yövesi-oluttakin,
Mikkelin hallin Maatilapuodista mukaan tarttuu ainakin Ilmeikästä Illusia-juustoa ja Wehmaan kartanon Deli&Deco -puodin lasivitriinistä jokin mielenkiintoinen ruokaerikoisuus.
Rapion Myllyn höyryttämättömät kaurahiutaleet ovat tämän seutukunnan hittituote, joka tunnetaaan muuallakin. Niitä tietysti mukaan Myllyn kahvilassa pysähtyessä.
Jotkut herkuttelijat haluavat ehdottomasti tuliaiskoriinsa aivan omaa luokkaansa olevia juomia, mäntyharjulaisen Vierulan mansikkamehua ja Nilkon oluita. Viitostien tuntumassa, Hirvensalmen puolella, toimii mehutehdas Aten Marja-aitta. Sieltä napataan viemisiksi kylmäpuristettua tyrni-, puolukka- tai karpalomehua.
Ristiinalaisen Saveniuksen vastaleivottu tuore ruislimppu ja erilaiset rapeakuoriset vaaleat leivät sopivat aina tuliaisiksi.
Ja Savonlinnasta lähtiessä on tullut tavaksi pyörähtää Linnan Piirakan ja Kukon kautta. Piirakoita kannattaa ostaa paljon. Niitä syömme lämpiminä jo automatkalla. Loput pakastamme.
Eteläsavolaiset laatupaikat kovassa kisassa
Kröhöm! Nyt tuli jälleen kerran todistus eteläsavolaisen gastronomian erinomaisuudesta!
Kaksi eteläsavolaista ruokamatkailukohdetta on nimittäin yhdeksän finalistin joukossa tämänvuotisessa Hungry for Finland -kilpailussa. Kilpailussa etsitään elämyksellisiä ruokamatkailun kärkituotteita Suomessa.
Voittaja julkistetaan syyskuussa.
Finalisteja ovat Okkolan lomamökkien piirakkapaja Puumalan Niinisaaressa ja neljän matkailuyrityksen Saimaa Gastronomy -ruokaviikonloput.
Okkolan vanhassa tuvassa vieraat leipovat emännän johdolla karjalan-, puolukka- ja mustikkapiirakoita. Paula Okkola on huomannut, että ylellisyyksiin tottuneille vauraille ulkomaalaisille suomalaisen maalaiskodin arki on kiehtova elämys. Yhdessä leipomisessa on jotakin erityisen maagista: ”Kaulimme taikinaa, rypytämme karjalanpiirakoita ja panemme mustikkapiirakkaan oikein runsaasti mustikoita.”
Saimaa Gatronomy -ruokaviikonloput ovat esimerkki paikallista ruokakulttuuria vaalivien yritysten verkostosta. Mukana ovat sellaiset laatupaikat kuten Hotelli Punkaharju, Sahanlahti Resort, Teahouse of Wehmais ja Tertin kartano. Yritykset järjestävät ruoka-aiheisia tapahtumia ja elämyksiä ympäri vuoden.
Karitsanmaksapaté tulossa
Uusia herkkutuotteita syntyy koko ajan. Pro Agrian vetämässä hankkeessa on juuri kehitetty eteläsavolaisille lampureille karitsanmaksapaté, joka antaa lammastiloille mahdollisuuden jalostaa omia tuotteitaan pitemmälle. Neljä lammastilaa oli työryhmässä mukana, ensimmäisissä maisteluissa pantiin vastakkain neljä eri yrteillä maustettua patéta ja niistä valittiin yksi, josta valmistettiin koe-erä. Resepti ja pakkaustarvikkeet ovat Suur-Savon lampurien yhdistyksen jäsenten käytettävissä.
Mukana työryhmässä ollut Tiisanmäen lammastilan emäntä Hanna Niskanen Savonlinnasta on tyytyväinen. ”Se on hyvä paté ja uusia tuotteita on ihana saada. Tässä on pitkä ja helppo säilytys eli se on helppo pitää ja myydä.” Hanna toivoo saavansa patén markkinoille joulusesongiksi. Aivan ensimmäisiä karitsanmaksapatéita oli myynnissä Rantasalmella Putkisalon kartanon avoimien ovien päivänä. Koemaistelussa annettiin vinkki: voit tehdä oman version panemalla puolet crème fraîchea sekaan ja lisäämällä yrttimausteita maun mukaan.
Kommentit (0)