Mökkielämän edelläkävijä Suomessa ja maailmalla

Laiturilla-hanke eli virallisemmin Etelä-Savo kestävän vapaa-ajan asumisen ykkösalueeksi 2017–2019 -hanke tekee työtä vapaa-ajan asumisen kehittämiseksi Etelä-Savossa, jotta mökkeily olisi tulevaisuudessakin yksi maakuntamme vahvuuksista.

Vapaa-ajan asuminen on Etelä-Savon suurimpia mahdollisuuksia. Suomen toiseksi mökkivaltaisimmassa maakunnassa (yli 49 000 mökkiä) mökkeily on erittäin tärkeää alueen elinvoiman, maaseudun elävänä pitämisen ja työllisyyden näkökulmasta. Yksi maakunnan kilpailukykytekijöistä ovat vapaa-ajan asunnot, joilla vietetään entistä pidempiä jaksoja ympäri vuoden.

Laiturilla-hanke on maakunnallinen kehittämis- ja tutkimushanke, jonka tärkein tavoite on tukea Etelä-Savon kehittymistä esimerkilliseksi vapaa-ajan asumisen alueeksi, niin aluekehityksen kuin vapaa-ajanasukkaiden näkökulmasta. Haluamme osaltamme edesauttaa sitä, että maakunnan yritysten liikevaihto kasvaa ja työllisyys lisääntyy. Erityisesti haluamme kehittää vapaa-ajan asumisen palveluverkostoja ja palvelujen saavutettavuutta, jotta mökkeily täällä olisi vielä mukavampaa ja helpompaa. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi teemme tiivistä yhteistyötä Laiturilla-kumppaniyritysten kanssa.

Hankkeella vaikutetaan mökkikannan käytettävyyden ja arvon säilymiseen sekä edistetään mökkien vuokraustoimintaa. Pyrimme myös edistämään vähähiilisyyttä sekä vahvistamaan vapaa-ajan asumisen ekologista, taloudellista ja sosiaalista kestävyyttä. Lisäksi hankkeella toteutetaan Mökit kuntoon! -pilotti vuoden 2018 aikana Mikkelin seudulla. Vapaa-ajanasukkaille suunnattua viestintää toteutamme Laiturilla-brändin alla.

Vapaa-ajanasukkaat ja mökinomistajat – erityisesti seuraava omistajapolvi – ovat tärkeitä kohderyhmiämme. Teemme kehittämistyötä erityisesti yritysten kanssa, jotka jo tuottavat palveluja vapaa-ajanasukkaille tai haluavat kehittää liiketoimintaansa siihen suuntaan. Teemme yhteistyötä myös seudun kuntien ja erilaisten yhteisöjen kanssa.

Vapaa-ajan asumisen kehittäminen jalkautuu Savonlinnaan

Myös Savonlinnassa on Laiturilla-hankkeen myötä aloitettu vapaa-ajan asumisen kehittämistyö. Tavoitteena on edistää vapaa-ajan asumisen palvelujen kysyntää ja tarjontaa sekä luoda pysyvä toimintamalli ja palvelukonsepti vapaa-ajanasukkaille. Savonlinnan osahanketta vetää Savonlinnan Hankekehitys Oy. Lue lisää Savonlinnan osahankkeesta tästä.

Vapaa-ajan asumisen palveluja Savonlinnassa löydät myös VisitSavonlinnan palveluhakemistosta.

Ruralia-instituutti selvittää ja tutkii

Vapaa-ajan asumisen tulo on Etelä-Savolle erittäin merkittävä aluetalouteen vaikuttava tekijä: vuonna 2013 vapaa-ajan asumisen tulo oli noin 115 miljoonaa euroa, lähes puolet (46 %) maakunnan matkailutulosta. Yhtenä Laiturilla-hankkeen osatoteuttajana Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti selvittää, miten suuri mökkeilyn aluetaloudellinen vaikutus on nyt, ja tuottaa muutakin ajankohtaista tietoa vapaa-ajan asumisen vaikutuksista Mikkelin seudulla, Savonlinnassa ja koko maakunnassa.

Ruralia-instituutin hanke-esittelyyn pääset tästä.


Etelä-Savo kestävän vapaa-ajan asumisen ykkösalueeksi 2017–2019 -hanke

Päätoteuttaja:
Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy

Osatoteuttajat:
Helsingin yliopiston Ruralia-insituutti
Savonlinnan Hankekehitys Oy

Ohjelma-aika:
1.9.2017–31.8.2019

Rahoituksen myöntävä viranomainen:
Etelä-Savon maakuntaliitto

EAKR-rahoituksen osuus:
375 952 €

Tuula Pihkala

projektipäällikkö
0440 361 603
tuula.pihkala@mikseimikkeli.fi

Täältä löydät meidät

Laiturilla-hankkeen toimisto sijaitsee Mikkelin keskustassa, Mikkelin matkailuneuvonnan tiloissa. Ota yhteyttä!

Osoite: Maaherrankatu 22, 50100 Mikkeli
Puhelin: 0440 361 603
Sähköposti: tuula.pihkala@mikseimikkeli.fi

Päätoteuttaja

Laiturilla-hankkeen päätoteuttaja ja hallinnoija on Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n matkailupalvelut.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy
Projektipäällikkö Tuula Pihkala
Puhelin: 0440 361 603
Sähköposti: tuula.pihkala@mikseimikkeli.fi

Osatoteuttajat

Laiturilla-hankkeen osatoteuttajat ovat Ruralia-instituutti ja Savonlinnan Hankekehitys Oy.

Ruralia-instituutti, Mikkeli
Projektipäällikkö Manu Rantanen
Puhelin: 044 5255 890
Sähköposti: manu.rantanen@helsinki.fi

Savonlinnan Hankekehitys Oy, Savonlinna
Hankekoordinaattori Anni Virsunen
Puhelin: 044 417 4984
Sähköposti: anni.virsunen@savonlinna.fi

Kehitysjohtaja Pellervo Kokkonen
Puhelin: 044 7585 472
Sähköposti: pellervo.kokkonen@savonlinna.fi