Ainon ja Otson nollahukkavinkit
Nollahukka on ajattelumalli, joka ohjaa henkilökohtaisen jätemäärän minimoimisen kautta kestävämpään elämäntyyliin. Nollahukka tuo arkeen lisää aikaa, säästää rahaa ja kohentaa terveyttä, samalla kun se vähentää elämän hektisyyttä. Tässä uutiskirjeessä Instagramista tutun @nollahukka-blogin Aino ja Otso jakavat käytännönläheisiä vinkkejä kestävämpään mökkeilyyn. Näin vältät turhat kauppareissut ja rikastat makumaailmaasi.
Suunnittele paremmin, käy kaupassa harvemmin
Hukattomampien kauppareissujen A ja O on suunnittelu ja valmistautuminen. Kartoittamalla tarpeet ja tekemällä suunnitelman mökkireissulle voit helposti säästää merkittäviä summia rahaa, välttää turhaa vaivaa sekä pienentää omaa ilmastovaikutustasi. Alla lista inspiroivia vinkkejä kauppareissulle lähtemiseen ja mökkiruokailun suunnittelemiseen:
- Valmistaudu valitsemalla muutama perusraaka-aine ja suunnittelemalla niiden pohjalta lista erilaisista helposti toteutettavista aterioista
- Keskity luomaan erilaisia aterian osasia, joita voit yhdistellä moneen annokseen.
- Esimerkiksi perunoista, punajuurista, porkkanoista, kalasta ja levitteestä saa tehtyä monenlaisia lisukkeita täydentämään salaatteja, paistoksia ja kastikkeita.
- Pohjaa ruoat kasviksiin lihatuotteiden sijaan.
- Kasvipohjaiset ainekset kestävät kuljettamista ja säilömistä paremmin. Ne myös tarjoavat enemmän pelivaraa erilaisten ruoka-annosten luomiseen. Valitse siis muutama perus salaatti-, paistos- tai höystöohje, johon sitten voit lisätä kastikkeita ja lihaa tai lihan korviketta.
- Liha-, broileri, ja kalatuotteet ovat arempia kylmäketjun suhteen. Kasvisten kanssa säilyvyyden suhteen ei tarvitse olla niin tarkkaa, kun taas pilaantunutta eläinperäistä tuotetta ei uskalla syödä.
- Nuutuneita ja vaurioituneissa pakkauksissa olevia vihanneksia ei tarvitse heittää pois. Tarkista aina aistinvaraisesti tuotteen käyttökelpoisuus.
- Kasvisten suosiminen on ilmastovalinta, samalla vältät kesäkiloja ja säästää rahaa!
- Keskity luomaan erilaisia aterian osasia, joita voit yhdistellä moneen annokseen.
- Muista ottaa mukaan omat kestokassit, paperi- ja kangaspussit sekä rasiat torille ja kauppaan.
- Niin perunat kuin hedelmät voi ostaa suoraan omiin pusseihin, marjat sekä kalat omiin lasi-, metalli- tai muovirasioihin. Vältyt turhalta pakkausjätteeltä ja ostat vain sen mitä tarvitset.
- Kauppareissulle varattuille kasseille, koreille ja pusseille löytyy mökillä monia muitakin eri käyttökohteita
- Panosta kuljetukseen.
- Pakkaa kylmät tuotteet yhteen kylmälaukkuun tai pussiin pitämään toinen toisiaan kylmänä. Käytä sanomalehtiä ja kylmäpakkauksia pitämään kylmää. Pakkaa herkemmät marjat, hedelmät ja kasvikset ilmavasti, jotta ne kestävät kuljetuksen paremmin.
- Osta mukaan muutamia kuiva-aineita auttamaan ruokahävikin välttämisessä.
- Jauhojen avulla voi ylijäämäruoasta tehdä pihvejä ja pullia, palkokasvit säilyvät käytännössä ikuisesti ja niillä saa helposti jatkettua erilaisia ruokia, erilaiset leseet sekä hiutaleet tekevät marja-annoksista tuhdimpia aterioita, aamupaloja sekä välipaloja.
- Kerää ja metsästä ruokaa itse
-
- Perkaa kalat saman tien ja uskalla maistaa kaikkia lajeja. YouTube.com palvelusta voi löytää ilmaisia video-ohjeita kalojen perkaamiseen, käsittelyyn ja valmistamiseen.
- Tuore kala säilyy suolattuna hyvin seuraavaan päivään. Savustamalla ja grillaamalla saa hyvää lähes mistä vaan.
- Valmistettu kala säilyy useampia päiviä kuin raaka kala
- Käytä aterialta yli jäänyt valmistettu kala seuraavan päivän salaattiin, kalapulliin tai levitteeseen
- Poimi pihalta ja metsästä villiyrttejä: pilkottu horsma, voikukka, piharatamo ja siankärsämö kelpaavat yrttien korvikkeeksi levitteisiin, kastikkeisiin ja salaatteihin. Niittämällä osan mökkipihasta saat tuoretta kasvustoa salaattien jatkeeksi.
- Valitse kotimaista lähituotettua ja sesongissa olevaa ruokaa.
- Pelaa mausteilla raaka-aineiden sijaan – saat tällöin tehtyä yhdestä raaka-aineesta useammanlaisia ruokalajeja,
- Suosi ensisijaisesti tuoreita marjoja, hedelmiä ja herneitä jälkkäreihin. Esimerkiksi kotimaista kauravispikermaa voi säilyttää huoneenlämmössä, samoten kuin keksejä.
- Käytä hyviä kotimaisia kuivaleipiä tuoreiden sijaan.
- Kuivaleivät säilyvät pitempään. Käytä myös kuivahtaneet kannikat esimerkiksi Panzanella-salaattiin tai leipävanukkaan tekoon. Kuivahtaneesta leivästä saa herkullista näkkäriä grillaamalla.
- Kokeile tapas-tyylisiä ruokia ja ruuanlaittoa.
- Pienistäkin raaka-ainemääristä voit tehdä useita erilaisia annoksia: perunaa voi valmistaa ja maustaa monella eri tapaa, erilaiset tähteet kelpaavat kastikkeisiin ja salaatteihin. Kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti.
- Tapas- tyylinen ateriasuunnittelu antaa pelivaraa tarjoiluhetkeen – ei haittaa vaikka kaikille olisi juuri samaa annosta → maha täyttyy monesta pienestäkin makupalasta.
- Ei haittaa vaikka tulisi yllätysvieraita; monet pienet makusteluannokset luovat mukavan välittömän tunnelman. Vieraita voi myös pyytää mukaan talkoisiin ja tehdä vaikka yhdessä ruokavarastojen tyhjennysillalliset.
- Valmista ennen reissua kotona monitoimikoneella suikaloituja vihanneksia; kaalia, porkkanaa, retiisiä, kaalia → pistä suikaloidut vihannekset kannelliseen astiaan ja päälle loraus etikkaa sekä öljyä ja hieman pippuria sekä suolaa. Näin saat ajomatkan aikana marinoituvaa grillisalaattia halvalla.
- Näin säilötyt vihanneshöystöt paranevat matkan aikana ja säilömisen myötä. Perillä marinoidunvihannessalaatin voi maustaa villiyrtein tai coleslaw tyyliin jogurttikastikkeella.
Ainon ja Otson nollahukkavinkkejä lisää seuraavassa uutiskirjeessä. Otso Sillanaukee tuli Laiturilla-lehden lukijoille tutuksi jo tämän kevään Laiturilla-lehdessä. Keväällä ilmestyi myös hänen käytännönläheinen oppaansa Zero Waste - jäähyväiset jätteille (S&S).
Aino Kämäräinen on kirjoittanut kestävämmästä elämästä ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista yli kaksi vuotta blogia Kokonainen elämä edessä. Nollahukkatiimi syntyi, kun he tapasivat keväällä ja päättivät yhdistää voimansa.
Kommentit (0)