Olemme keränneet tälle sivulle kysymyksiä, joita meiltä on usein kysytty. Löytyisiköhän sinun pulmaasi täältä vastaus? Vastaus avautuu, kun klikkaat kysymystä.

Voit ilman muuta myös ottaa yhteyttä meihin, niin autamme sinua!

Sähköyhtiöltä voi ja kannattaa kysyä asiasta, mutta tällä hetkellä he eivät tule kaatamaan puita sähkölinjan vierestä, ellei puu ole jo kaatunut linjalle. Tontin omistajan on hankittava metsuri omalla kustannuksella. Sähkömiehet tulevat paikalle kyllä varmistamaan kaatamisen, jolloin vastuu siirtyy samalla heille. Käytännössä kannattaa kysyä suoraan metsuria katsomaan puut ja jos näyttää että vaara on olemassa, kannattaa tilata sähkömiehet kaveriksi.

Joillakin mökkitalkkareilla ja kaivinkoneyrittäjillä on kantojyrsintäpalvelua, samoin puunkaatajilla. Jos ei ole, niin he yleensä tietävät jonkun, joka tarjoaa palvelun. Myös konevuokraamojen kautta voi saada laitteen vuokralle ja tarvittaessa tekijänkin käyttämään konetta.

Hajuhaitta voi johtua siitä, että kosteutta on päässyt rakenteisiin, esimerkiksi yläpohjaan. Tai syynä voi olla se, että pieneläimet ovat pesiytyneet rakenteisiin ulostaen sinne. Kannattaa pyytää ammattilainen avuksi, avata rakenteet ja korjata mahdolliset vauriot.

Kun tiedätte tarpeenne, kannattaa ottaa yhteyttä rakennussuunnittelijaan, joka tarkistaa rakennuksen kunnon ja remonttitarpeet. Tarvittaessa hän myös tarkistaa rakennusoikeuden uusiin rakennuksiin, auttaa uuden suunnittelussa ja rakennusluvan hakemisessa sekä varsinaisen rakennustyön valvonnassa.

Käyttötarkoituksen muutos edellyttää rakennuslupamenettelyä, joten ensiksi kannattaa ottaa yhteyttä oman kunnan rakennusvalvontaan ja varmistaa asia. Monissa kunnissa on käytössä sähköinen asiointi: https://www.lupapiste.fi/luvanhakija josta voi myös pyytää neuvontakäynnin. Jos toimenpide edellyttää lupaa, hankkeelle tarvitaan pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja.

Kun olette päättäneet omat tarpeenne, kannattaa ottaa yhteyttä tila-/sisustussuunnittelijaan, jolle kerrotte toiveenne. Ammattilainen osaa kyllä loihtia toiveenne käytännön tasolle toteutettavaksi.

Liikkeelle kannattaa lähteä siitä, mitä itse toivotte ja miten mahdolliset kustannukset jaetaan. Sitten suosittelemme ottamaan yhteyttä sisustussuunnittelijaan. He ovat tilasuunnittelun ammattilaisia ja tottuneet tekemään yhteistyötä rakennesuunnittelijoiden kanssa, jolloin päästään hyvään lopputulokseen.

Netistä löytyy valmiita ohjelmia, joista voi saada suuntaa värien vaikutuksesta ja yhteensopivuudesta, esimerkiksi https://new.tikkurila.fi/kotimaalarit/palvelut/varisuunnitteluohjelma
Värisuunnitelman voi myös tilata sisustussuunnittelijalta, monet heistä tarjoavat tällaista palvelua.

Jätevesien käsittely on tärkeää sekä pohjavesien puhtaana pysymisen vuoksi että lähijärven kuormituksen vähenemisen kannalta. Kuntakohtaiset määräykset kannattaa tarkistaa omasta mökkikunnasta. Etelä-Savon alueella Omavesi-hanke antaa puolueetonta ja maksutonta jätevesineuvontaa 31.1.2019 saakka.

Kompostoiva kuivakäymälä riittää, kun se on asianmukaisesti asennettu: suotoneste erotellaan ja käytetään asianmukaisesti ja kiinteä käymäläjäte kompostoidaan kuivikkeen kanssa erillisessä kiinteässä asiassa. Kompostoivasta käymälästä tyhjennettävä massa on valmiiksi kompostoitunutta, joten sen voi siirtää suoraan jälkikompostikasaan kypsymään maanparannuskäyttöä varten tai laittaa koristekasvien juurelle katteeksi sellaisenaan.

Rengaskaivon kunto on syytä tarkistaa aika ajoin. Vesi kannattaa testauttaa ja ottaa näyte kolmen vuoden välein. Kaivoveden testaamisesta voi tiedustella esimerkiksi mökkikunnan terveystarkastajalta.

Testitulosten jälkeen tehdään puhdistus- tai kunnostustoimet. Yleensä kaivo tyhjennetään, tarkistetaan renkaiden kunto ja tiiviys, poistetaan liete kaivon pohjalta ja tarvittaessa desinfioidaan. Puhdistuksen voi tehdä itse tai pyytää ammattilaisen apuun. Ympäristökeskuksen sivulta löytyy lisätietoja:
http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Rakentaminen/Rakennushanke/Talotekniset_jarjestelmat_LVI/Vedenhankinta_kaivosta/Kaivon_huolto_ja_kunnostus

Sähköalan yrityksiltä löytyy näppäriä ratkaisuja pientenkin mökkien aurinkosähköistykseen (esimerkiksi ns. aurinkoarkku). Vaativiin aurinkosähköistyksiin on syytä käyttää alan asiantuntijoita.

Kotitalousvähennys on enintään 2 400 euroa vuodessa/hlö. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa. Saat vähennyksen, kun työ tehdään

  • omassa kodissa
  • vapaa-ajan asunnossa
  • vanhempien tai isovanhempien kodissa.

Asuntoa ei tarvitse omistaa, asuminen tai oma käyttö riittää. Vähennyksen voi saada myös avopuoliso tai lapset.  Tarkemmin asiaa voi tiedustella suoraan verottajalta.

Luettelo kysytyimmistä kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä: 
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/#remontointi