Reseptit

Ihania reseptejä Laiturilla -lehden lukijoille.


Palsternakka- ja muut juuressipsit

2 palsternakkaa
2 porkkanaa
2 punajuurta
4 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
1 tl suolaa

Pese juurekset huolellisesti ja leikkaa ohuiksi lastuiksi mandoliini-vihannesleikkurilla.

Taputtele lastut talouspaperilla kuiviksi. Palsternakka sopii kuivattavaksi hyvin, koska sen kuiva-ainepitoisuus on suuri. Esimerkiksi punajuuri on niin mehukas, että se on hieman vaikeampi kuivattava, mutta onnistuu kyllä sekin, samoin porkkana.

Nosta juureslastut kulhoon ja kääntele joukkoon öljyä ja suolaa.

Levitä lastut leivinpaperin päälle pellille irralleen toisistaan. Kiertoilmauuniin voit laittaa samalla kertaa useamman pellillisen ja tavalliseen vastusuuniin pellin kerrallaan.

Paista hyvin ohuita juuressiivuja 200- ja hieman paksumpia 225-asteisessa uunissa, kunnes reunat hieman käpristyvät ja saavat väriä. Palsternakka kuivuu 10–15 minuutissa.

Paahda lisäksi pari porkkanaa ja punajuurta. Porkkanan kuivatus vie uunissa noin 20 minuuttia. Ohuet porkkanasiivut kutistuvat melko pieniksi, mutta maistuvat mukavan makeilta. Tarvittavaan aikaan vaikuttaa viipaleiden paksuus. Punajuuren kuivatus vie vähintään 25 minuuttia.

Mausta rapeat lastut halutessasi ripauksella suolaa. Anna lastujen vielä kuivahtaa ilmavasti huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Siirrä paperipusseihin tai tarjoiluvadille ja nauti. Tarjoa lisänä maukasta dippikastiketta.

Vinkki: Voit tehdä sipsejä myös pelkästään palsternakoista, koska ne onnistuvat juureksista kaikkein helpoiten ja maistuvat herkullisilta.


Porkkana-palsternakkaterriini

3 palsternakkaa
7 porkkanaa
appelsiinimehua ja vettä
2 rkl rypsiöljyä
1 tlk (150–200 g) ranskankermaa
suolaa, mustapippuria ½ tl jauhettua inkivääriä (tai reilu 1 tl raastettua tuoretta inkivääriä)
1 ruukku tuoretta (lehti)persiljaa
1 ½ dl mozzarellajuustoraastetta
yrtinoksia

Kuori juurekset (yhteensä noin 900 g) ja leikkaa vihannesleikkurilla tai terävällä veitsellä pitkittäin noin puolen sentin viipaleiksi.

Keitä porkkanaviipaleita suolalla maustetussa appelsiinimehu-vesiseoksessa 5 minuuttia, lisää palsternakkaviipaleet ja keitä toiset 5 minuuttia. Valuta keitinliemi pois.

Vuoraa pitkänomainen leipävuoka leivinpaperilla kauttaaltaan. Voitele sisäpinta öljyllä.

Mausta ranskankerma suolalla, pippurilla ja inkiväärillä. Jätä persiljanoksia koristelua varten ja hienonna loput.

Lado vuokaan kerros porkkanaa, lisää ranskankermaseosta, persiljaa ja juustoraastetta. Käytä seuraavaan kerrokseen palsternakkaa. Jatka vuoan täyttämistä kerroksittain, kunnes kaikki ainekset on käytetty. Jätä päällimmäiseksi juureksia. Voitele pinta öljyllä.

Paista terriiniä 175-asteisessa uunissa tunnin ajan. Siirrä vuokineen jääkaappiin niin, että lisäät leivinpaperilla peitetyn terriinin päälle painon, esimerkiksi avaamattoman maitotölkin pitkittäin.

Kumoa terriini vuoasta, poista leivinpaperi ja viipaloi terävällä veitsellä annospaloja. Koristele tuoreilla yrtinoksilla.


Sosekeitto savustetusta palsternakasta

1–2 palsternakkaa (500 g)
1 sipuli
1 pieni, kotimainen omena
1 soseutuva peruna (100 g)
2 rkl rypsiöljyä
3  kasvislientä
3–4 dl mantelijuomaa
2–3 rkl sitruunan mehua
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
tuoretta timjamia
Pinnalle paahdettuja palsternakan kuorilastuja
1 savustuspussi

Pese palsternakat huolellisesti ja kuori ne ohuelti perunankuorimaveitsellä. Ota kuoret talteen.

Leikkaa palsternakat pitkittäin neljään osaan ja siirrä savustuspussiin. Savusta palsternakat pussin ohjeiden mukaan. Savustamiseen kuluu puolisen tuntia.

Paahda 200-asteisessa uunissa palsternakkojen kuoret heti, kun uuni vapautuu palsternakkojen savustamisesta. Pyöräytä kuoret ensin öljyssä ja mausta kevyesti suolalla. Tarkkaile, milloin ne ovat sopivasti rapeutuneet. Tähän menee noin 10 minuuttia.

Kuori ja hienonna sipuli. Pese ja lohko omena. Kuori ja lohko peruna.

Kuumenna öljytilkka tilavassa kattilassa. Lisää sipuli, omena, peruna ja muutama timjaminoksa. Kuumenna ja anna ainesten kuullottua sekoitellen.

Yhdistä aineksiin savustetut palsternakat, samoin kasvisliemi. Keitä, kunnes peruna kypsyy. Soseuta keitos sauvasekoittimella.

Lisää keittopohjaan mantelimaitoa niin, että saat keitolle sopivan sakeuden. Kuumenna sekoitellen ja surauta vielä sauvasekoittimella, jotta keitosta tulee kuohkeaa.

Mausta sitruunalla, pippurilla, ripauksella suolaa ja tuoreilla timjaminlehdillä. Tarkista maku.

Annostele keitto. Lisää annosten päälle rapeita, paahdettuja palsternakan kuoria ja timjamia.

Vinkki: Voit valmistaa sosekeiton myös savustamatta palsternakkoja. Lisää palsternakat paloiteltuina kuullottumaan öljyyn muiden ainesten kanssa.

Ruokatoimittaja ja ruokakirjailija Pirjo Toikkanen on saanut Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston tunnustuspalkinnon suomalaisen ruokakulttuurin edistämisestä. Perusteissa kiitettiin kokeneen ruokatoimittajan työtä kasvisten monipuolisen käytön puolesta.

Lue lisää kasviksista ja Pirjon ohjeista hänen blogistaan lisää: http://rouvakasvis.blogspot.com/